شعري زيبا از علامه طباطبايي(ره) کيش مهر همي گويم و گفتهام بارها/
بود کيش من مهر دلدارها/
پرستش به مستي است در کيش مهر/
بروناند زين جرگه هشيارها/
به شادي و آسايش و خواب و خور
/
ندارند کاري دلافگارها/
به جز اشک چشم و به جز داغ دل
توصيه ملاعباس تربتي (ره) دنبال حرف شاهد عادل باش! در دهه عاشوراي يکي از سالها، واعظي بالاي منبر به استاندار وقت خراسان حمله کرد. تا اينکه در جلسهاي خصوصي، ملا عباس تربتي (قدس سره) مؤدبانه از آن واعظ پرسيد: شما چرا در بالاي منبر از اشخاص، با ذکر نامشان، به بدي ياد ميکنيد؟ او در پاسخ گفت: براي نهي از منکر.
ملا عباس گفت: در کجا اين دستور داده شده که
...
ویژه نامه افق پارسایی مشغول قرآن بودم، نفهميدم آيةاللهالعظمي حاج سيداحمد خوانساري (قدس سره) به دليل بيماري زخم معده، به دستور پز شک معالج، در بيمارستان بستري شدند. چون سالخورده و ضعيفالبنيه بودند و در وقت بستريشدن 98 سال از عمر شريفشان ميگذشت، تحمل جراحي بدون بيهوشي ممکن نبود، از طرفي معظمله نيز اجازه بيهوش کردن را نميدادند، زيرا معتقد بودند که در هنگام بيهوشي، تقليد مقلّدين اشکال پيدا ميکند. دکتر معالج به ...
ویژه نامه افق پارسایی ارشادالقلوب اليالصوابالمنجي من عمل به منالاليمالعقاب ارشادالقلوب، کتاب گرانسنگي است که در واقع از سوي عالم جليلالقدر شيعي، حسنبن ابىالحسن ديلمى، از علماى قرن هشتم هجرى در قالب وعظ به عالم تشيع هديه شده است. زيرا در ديدگاه او ـ که منبعث از کلام گهربار رسول خدا (صل الله علیه و آله) است- بهترين هديه و سوغاتي که يک مسلمان ميتواند به برادر مسلمان خود بدهد، پند و اندرزي است که هدايت او را زياد کند و او را از هلاکت نگه دارد.
ویژه نامه افق پارسایی جدول مراقبه استاد بزرگ اخلاق ميرزاجواد آقا ملکي تبريزي(ره) خوب است شخص توبهکننده، دو سه روز قبل از اين عمل، يک دفتري قرار بدهد و در عرض اين روزها ايام گذشتهاش را فکر بکند از حال کودکي تا اين روزش، هر حقي که از غير، بر ذمهاش وارد آمده در آن دفتر بنويسد: چون حقوق مالي براي صغير هست و بعد از آن در زمان بزرگسالي، هر حقي از حقوقالله و عبادات هم که تضييع کرده، همه آنها را ثبت نمايد.
خوب است براي دقت، براي هر عضوي از
...
ویژه نامه افق پارسایی راه چاره و درمان خودفراموشي چيست؟ *1 ـ نظم و برنامهريزي و استفاده از فرصت؛
*2 ـ ذكر خدا؛
*3ـ عبادت؛
*4ـ دعا؛
*5 ـ توبه؛
*6 ـ خودشناسي؛
گفتاري از حضرت آيةاللّه مشکينى(ره) اقسام توبه بکوشيد تا از شما گناه سر نزند؛ بکوشيد تا آنچه خداوند دستور داده را بهجا آوريد و آنچه را که نهى فرموده، انجام ندهيد. خير دنياى شما و سعادت آخرت شما در تقواست و اگر از اينکه خودتان را بر تقوا وادار کنيد عاجز هستيد، و قدرت بر نفس نداريد، از خدا بخواهيد تا در مبارزه با نفس شما را يارى کند. اگر خداى ناخواسته گناه کرديد و ...
توصيه مرجع فقيد شيعه، آيةاللهالعظمي فاضل لنکراني(قدس سره) با قرآن آشنا شويد! يکي از سفارشات بسيار مهم و هميشگي بنده، آشناشدن کامل با قرآن مجيد است. کسانيکه روي قرآن کار کردهاند و با آن سروکار دارند، ادعا ميکنند: براي ما روشن است که کار با قرآن نهتنها براي ما معنويت و نورانيت ايجاد کرده است، بلکه مشکلات زندگي و مادي ما هم در سايه ارتباط با قرآن يا کاسته شده و يا به کلي برطرف شده است. و واقعيت هم همين است.
ویژه نامه افق پارسایی راهکارهاي آيةاللهالعظمي وحيد خراساني دامظله براي توجه در نماز بعضي از اموري که براي حضور قلب در نماز سفارش شده است، عبارتاند از:
اول: وضو را با توجه و حضور قلب انجام دهد، از امام رضا (علیه السلام) روايت شده که وضو موجب طهارت و تزکيه دل است (وسائلالشيعه، 1/367)
دوم: در عظمت نماز و در رواياتي که درباره نماز وارد شده، تأمل نمايد.
سوم: مانند کسي نماز بخواند که گويا با نماز وداع ميکند و ديگر فرصت نماز خواندن را نخواهد يافت.
مجالس صدوق و ثوابالاعمال عن ابن أبييعفور قال «قال أبوعبدالله الصادق (علیه السلام) إذا صليت صلاة فريضة فصلها لوقتها صلاة مودع يخاف أن لا يعود إليها أبدا»
چهارم: وقتي رو به قبله مينمايد، سعي کند که
...
نکات اخلاقي از آيةاللهالعظمي ميرزاجواد تبريزي(قدس سره) بايد پاسخگوي همه اعمال خود باشيم *قدم اول سازندگي
*تحصيل و تواضع
*ياد مرگ
*توسل به سفينةالنجاة
*برنامه سعادتبخش
*طريق نجات از شيطان
*ياد خدا، ذکر دائمي شيعيان
*زيارت عاشورا تضمينکننده دنيا وآخرت
*فضايل زيارت اهل قبور
*جوانان و خودسازي
*مصداق بارز وابتغوا اليه الوسيلة
*فضيلت حديث کسا
*توصيه به جوانان
ویژه نامه افق پارسایی گناهان كبيره در كلام امام صادق(علیه السلام) عمروبن عبيد، يكى از علماى اسلام، به حضور امام صادق (علیه السلام) آمد، سلام كرد و سپس اين آيه را خواند:
«الذين يجتنبون كبائرالاثم والفواحش(1)؛ نيكوكاران كسانى هستند كه از گناهان بزرگ، و زشتى پرهيز مىكنند».
سپس سكوت كرد و دنبالهآيه را نخواند.
امام صادق (علیه السلام) به او فرمودند: «چرا سكوت كردى»؟!
او گفت: «دوست دارم، گناهان كبيره را در كتاب خداوند بدانم».
امام صادق (علیه السلام) گناهان كبيرهاى را
...
منتخبي از نامه اخلاقي علامه حلي(قدس سره) به فرزند ارجمندشان فخرالمحققين(قدس سره) تقوا را از دست مده! بدان اي فرزندم: که خداوند بر فرمانبردارياش ياريات کناد و بر انجام نيکيها و ملازمت خوبيها توفيقت دهاد. بر آنچه رضاي او در آن است رهنمونت سازد و به هر آنچه از خوبيها آرزو داري تو را برساند. در دنيا و آخرت تو را خوشبخت کند و لحظهلحظههاي زندگيات را با «راحتدلي و چشمروشني» همراه سازد. عمرت را با سعادت و آسايش دراز دارد و...
ویژه نامه افق پارسایی نامهاي از فقيه عارف، حضرت آيةاللهالعظمي بهجت(قدس سره) بسمهتعالي
الحمدلله وحده، والصلاة علي سيد انبيائه و علي آلهالطيبين واللعن علي أعدائهم اجمعين.
جماعتي از مؤمنين و مؤمنات، طالب نصيحت هستند، بر اين مطالب، اشکالات وارد است، از آن جمله:
1. نصيحت در جزييات است، و موعظه اعم است از کليات و جزييات. ناشناسها همديگر را نصيحت نميکنند.
2. «من عمل بما علم، ورثهالله علم ما لم يعلم» (1)
«من عمل بما علم کفي ما لم يعلم» (2)
«والذين جاهدوا فينا لنهدينهم سبلنا» (3)
به آنچه ميدانيد عمل کنيد، و
...
ویژه نامه افق پارسایی توصيهاي از امام خميني(قدس سره)به طلاب و فضلا *اگر عالمى مهذب باشد، اخلاق و آداب اسلامى را رعايت نمايد، جامعه را مهذب و هدايت مىكند. در بعضى از شهرستانهايى كه تابستانها به آنجا مىرفتم، مىديدم اهالى آن بسيار مؤدب به آداب شرع بودند. نكتهاش اين بود كه عالم صالح و پرهيزكارى داشتند. اگر عالم ورع و درستكارى در يك جامعه يا شهر و استانى زندگى كند، همان وجود او باعث تهذيب و...
تأکيد مقام معظم رهبري بر تدوين شرححال بزرگان و معرفي قلههاي تهذيب يکي از کارهايي که خيلي تأثير دارد، بيان شرح حال بزرگان اهل تهذيب و اهل اخلاق است. درباره اينها کتاب بنويسيد و همينها را بين طلبهها پخش کنيد... بيانات در جمع اعضاي شوراي عالي حوزه /مهر1389
ما قلههاى تهذيب داريم. در همين قم، مرحوم حاج ميرزاجوادآقاى ملكى، مرحوم علامه طباطبايى، مرحوم آقاى بهجت، مرحوم آقاى بهاءالدينى(قدس سره)، قلههاى تهذيب در حوزه بودند. رفتار اينها، شناخت زندگى
...
ویژه نامه افق پارسایی منشور اخلاقي امام موسي كاظم(ع) فرازي از پيامها و سفارشات امام موسي كاظم (علیه السلام) به هشام، که حيات اخلاقي، سياسي و اجتماعي انسان واقعي را ترسيم ميکنند.
*اى هشام، همانا خداوند را بر بندگان دو حجت است: 1- حجت ظاهرى، 2- حجت باطنى، و اما حجت ظاهرى كه رسولاناند و انبيا و امامان، و اما حجت باطنى، كه عقل و خرد است.
*اى هشام، همانا خردمند كسى است كه نه حلال او را از شكر و سپاس باز دارد، و نه حرام بر صبرش چيره گردد.
*اى هشام، هركس
...
ویژه نامه افق پارسایی تعجب امام صادق(ع) از چهارچيز امام صادق (علیه السلام) مىفرمايند: در شگفتم براى كسى كه از چهار چيز بيم دارد، چگونه به چهار چيز پناه نمىبرد؟
در شگفتم براى كسى كه ترس بر او غلبه كرده، چگونه به ذكر «حسبناالله و نعمالوكيل» پناه نمىبرد. زيرا به تحقيق شنيدم كه خداوند عزوجل به دنبال ذكر يادشده فرمود: پس (آنكسانىكه به عزم جهاد خارج گشتند و تخويف شياطين در آنها اثر نكرد و به ذكر فوق تمسك جستند) همراه با نعمتى از جانب خداوند
...
ویژه نامه افق پارسایی گلواژههايي از آيةاللهالعظمي سيدمحمدکاظم طباطبايي يزدي(قدس سره) (صاحب عروه) کياست و زيرکي، سياست، تدبير، متانت و سنگيني، ديانت و امانت، وقاري که از تکبر به دور باشد، آرامش خاطر، مهابت و صلابت در عين نرمي و امتناع و خودداري در عين تمکين، بصيرت به امور و گزينش اهداف تا هرچيز را در جايگاه شايسته آن نهد و معرفت به طبقات مختلف مردم، تا حق هرکس را بهخوبي ادا کند و ملاحظه جلال الهي و هيبت کبريا و عظمت وي، که همه اعمال آدمي چه کوچک و بزرگ در ديوان او ضبط ميشود و بزرگترين مقصد و مقصود آدمي آن است که در جميع حالات و اوقات و در تمامي حرکات و سکنات خويش، خداي متعال را در نظر داشته باشد.
سرمقاله ویژه نامه افق پارسایی «حوزه اخلاق» جلوهها و جذبههاي زيبا و چشمگير اخلاقي بزرگان حوزه از ديرباز، اين مهم را شاخص توفيق حوزويان ساخته، بهگونهاي که نگاه مقايسهاي بين ادوار حوزه و حوزويان در اين عرصه، حاکي از مسابقهاي الهي در ميدان اخلاق است و طلاب و روحانيون با اين فرهنگ و فضاي فاخر و کمبديل يا بيبديل از گذشته تاکنون مأنوساند.
آنچه عالمان ديروز را
...
ویژه نامه افق پارسایی فضیلت بسمالله الرحمن الرحیم روزي عبداللهبن يحيى بر اميرالمؤمنين (ع) وارد شد، صندلى (كرسى) در برابر آن حضرت بود، حضرت امر فرمود كه بر آن كرسى بنشيند. عبدالله نشست، لحظهاي نگذشت كه چيزى بر سرش افتاد و سرش شكست و خون جارى گشت.
حضرت امر فرمودند آب آوردند و خون سر او را شستوشو دادند و فرمودند: نزديك شو به من؛ آنگاه دست بر شكاف سرش گذاردند، در حالىكه
...
ویژه نامه افق پارسایی منتخبي از مواعظ حضرت رسول اکرم(ص) به جناب ابوذر غفارى اى ابوذر!
*پنجچيز را قبل از پنج چيز، قدر بشناس و غنيمت بدان: جوانىات را، قبل از پيرى؛ تندرسىات را، قبل از بيمارى؛ دارايىات را، قبل از تنگدستى؛ فراغت خود را، قبل از گرفتارى؛ و زندگيات را، قبل از مرگ.
*هركس دانش بطلبد، تا مردم را به طرف خود جلب كند، هرگز بوى بهشت را نخواهد يافت. هركس دانش بجويد، تا به كمك آن، مردم را بهتر بفريبد، هرگز بوى بهشت...
حکایات دلنشین 20 آيةاللهالعظمي گلپايگاني(ره) و مرد قصاب سالها پيشاز انقلاب اسلامي، شخصي محضر آيةاللهالعظمي گلپايگاني (رحمة الله) رسيد تا مبلغي حدود 200 هزار تومان سهم امام بپردازد، آقا پرسيدند: شغل شما چيست؟ گفت: قصابم. پرسيدند: در کجا؟ گفت: در تهران. آيةاللهالعظمي گلپايگاني (قدس سره) فرمودند: با گوشتهاي ذبح غير اسلامي و يخزدهاي که در اين ايام وارد کشور ميشود و به فروش ميرسد، چه ميکنيد؟ قصاب گفت: ما فروشندهايم...
حکایات دلنشین 18 رمز بزرگي امام موسي صدر به مرحوم آيةالله سيدرضا صدر (رحمة الله) (برادر بزرگ امام موسي صدر) گفتهشد: آقا موسي از چه خصوصياتي برخوردار بود و چه عواملي سبب اوج و عظمت ايشان گرديد که اينگونه در قلوب مردم دنيا بهخصوص در ميان مسلمانان جاي گرفت؟
در جواب فرمود: آقا موسي هميشه در خدمت مرحوم پدر (آيةاللهالعظمي سيدصدرالدين صدر (قدس سره)) بود و نهايت احترام و ادب را در اين جهت، به کار ميگرفت. وقتي که پدر ميخواستند از منزل خارج بشوند، فوراً ميدويد نعلينهايشان را جفت ميکرد و دست به سينه چند قدمي
...
حکایات دلنشین 17 «مفاتيح» اينقدرها هم تعريف ندارد! مرحوم سلطانالواعظين شيرازي (صاحب کتاب شبهاي پيشاور) نقل ميکند: در ايامي که «مفاتيحالجنان» تازه منتشر شده بود، روزي در سرداب سامراء آن را در دست داشتم و زيارت ميخواندم. ديديم شيخي با قباي کرباس و عمامه کوچک نشسته و مشغول ذکر است.
شيخ از من پرسيد: اين کتاب کيست؟ پاسخ دادم: از محدث قمّي آقاي حاج شيخ عباس است و شروع کردم به تعريف از کتاب.
شيخ گفت: اينقدر هم تعريف ندارد...
حکایات دلنشین 16 تکفير نميکنم صاحب اعيانالشيعه در مورد مرحوم آيةالله حاج آقا رضا همداني (رحمة الله) مينويسد:
در حضور او کسي جرأت غيبتکردن از ديگري نداشت. او وقتي احساس ميکرد که کسي قصد غيبت ديگري را دارد، سر رشته سخن را فوري به دست ميگرفت و موضوع را تغيير ميداد. در آن زمان، در نجف اشرف، شخصي به نام آقاي شيخ هادي تهراني که مجلس درس مهمي داشت و کتابهايي هم نوشته بود، بنا بر عللي از سوي برخي
...
حکایات دلنشین 15 عزت نفس آيةالله ستوده (رحمة الله) آيةالله استادي ميگويد: آيةالله ستوده (رحمة الله) از اساتيد سرشناس حوزه علميه قم بود. وقتي من وارد حوزه قم شدم، ايشان در دو نوبت صبح و عصر شرح لمعه تدريس ميکرد. در اين اواخر سطوح عالي از قبيل مکاسب و کفايه را هم درس ميفرمود. ميتوانم بگويم در حوزه درس ايشان صدها و هزارها نفر بهره برده و تربيت شدند. ايشان تا ...
حکایات دلنشین 14 انصاف در نقد روش تدريس و نقد حضرت امام اين بود: نخست چند قول از بزرگان مثل: مرحوم نائيني، مرحوم کمپاني، آخوند خراساني، شيخ انصاري، آقا ضياء و استادشان مرحوم آقاي حائري را عنوان ميکردند، بعد اگر به اين اقوال نظر و اشکالي داشتند، با استدلال و برهان و با رعايت جوانب اخلاقي به نقد ميپرداختند.
بهويژه نسبت به قول مرحوم آقاي نائيني که
...
حکایات دلنشین 13 دهنده و گيرنده خداست آيةاللهالعظمي آخوند خراساني (قدس سره)، در قضيه مشروطه هرچه داشتند خرج کردند و شهريه طلبهها را نداشتند، خودشان هم اجارهنشين بودند. ناگهان آقايي پولي آورد و همه خوشحال شدند که براي حوزه پول رسيد و مقرري حوزه برقرار خواهد شد. در اين حين سيدي برخاست و چيزي در گوش آخوند خراساني گفت، آخوند خراساني (قدس سره) هم، همه پولها را به سيد دادند. شاگردان گفتند: آقا!...
حکایات دلنشین 12 اين مرکب بدن تازيانه ميخواهد... روزي، مدير مدرسه اعتماد تبريز، براي بازرسي به كلاس رفت و به بچهها گفت: دفترهاي مشقتان را روي ميز بگذاريد. آقاي مدير وقتي دفتر مشق محمدتقي را ديد، با ناراحتي پرسيد: جعفري! اين چه خطي است كه تو داري؟! محمدتقي با خونسردي پاسخ داد: من ايرادي در خطم نميبينم، خيلي خوب است! آقاي اقتصادخواه با تعجب گفت: پس خودت مينويسي و خودت هم آنرا تأييد ميكني؟! بيا بيرون ببينم! سپس ...